top of page

Rólunk

Ütős válaszokat adunk a járványok korában

Küldetésünknek tekintjük a járványok elleni védekezés fejlesztését. Hiszünk az egyszerű megoldások erejében, valljuk hogy a kutatási lehetőségek kiszálesítésével és a diagnosztikai rendszerek biztonságosabbá tételével segíthetjük hazánk biovédelmi stratégiáját.

IMG_6034_edited.jpg

Történetünk

2020-ban kitört a koronavírus járvány Magyarországon. Azonnal nekivágtunk, hogy tudásunkkal, erőnkkel segítsük a járványügyi védekezést; a COVID-19 diagnosztika és terápia egyplatformú innovatív fejlesztésével. 

A járványok korában Magyarország stratégiai érdeke, hogy biológiai védelmi képességeit önálló módon kiépítse és fejlessze. A COVID-19 járvány megmutatta, hogy jelentős biológiai védelmi képességek szükségesek a hatékony és gyors reagáláshoz.

Dr. Hetényi Roland és dr. Hanna Dániel a Nagy Lajos Gimnáziumban érettségiztek. Annyi különbséggel, hogy egyikük Pécsett, másikuk Szombathelyen. Már záróvizsgáikra készültek a PTE Általános Orvostudományi Karán, amikor beütött a koronavírus-járvány. Hetényi Roland és Hanna Daniel ekkor úgy döntöttek, hogy orvosi tudásukkal azonnal nekilátnak segíteni.

 

A koronavírus elleni vakcinák hatékonyságának méréséhez projektet terveztek. Már évekkel ezelőtt, az anatómia szigorlatokra készülve kovácsolódtak össze, azóta számos sikertörténet kapcsolódik hozzájuk. Egyetemi jegyzeteket fejlesztettek, emelt szintű fizika és kémia érettségire készítettek fel középiskolás csoportokat. Többek között a Mint-A-Parlament nevű országos jogalkotó versenyt kétszer megnyerték csapatukkal, törvényjavaslatukat pedig az egészségügyi tárca befogadta, ezzel megteremtve a tüdőrákszűrés jogi kereteit. Érdekesség, hogy Hetényi Roland ükapja, az a Nendtvich Andor, aki annak idején 30 éven át volt Pécs polgármestere.

A COVID-19 kitörésekor, záróvizsgáikra való készülés közben éjjelente rajzoltak kifejlesztendő eszközökhöz terveket, kísérleti leírásokat írtak. 2020 júliusában megszerezték diplomájukat. Mindeközben jelentkeztek PhD hallgatónak a Pécsi Tudományegyetemre, valamint kutatóorvosok lettek az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságán. A kihívásra megszületett megoldások gyors megvalósíthatóságához 2020. augusztusában már a RoLink Biotechnology Kft. is megalapításra került. A startup elsődleges célja hazánk biológiai védelmi képességének fejlesztése.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium COVID-Alapjától támogatást nyertek, azonnal nekiláttak a munkának, és ma már 5 vírusellenes technológia és szabadalom is köthető a nevükhöz. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriummal szoros együttműködésben dolgoznak, és a gyakorlatban valósítják meg az ipari és egyetemi világ összekapcsolását.  

A RoLink Biotechnology Kft. COVID-projektjében (2020-2.1.1-ED-2020-00100) már bizonyította a technológia alkalmazhatóságát klinikai környezetben. Az általuk kifejlesztett UV-inaktiváció alkalmas a vírusok teljes inaktivációra, ezzel feloldva a magas biológiai biztonságú laboratóriumok jelentette kapacitáskorlátot, egyidejűleg diagnosztikai tesztfejlesztéshez és vakcinafejlesztéshez teremt alapot. Állatkísérletben igazolt vakcinapotenciál, klinikai környezetben igazolt diagnosztikai fejlesztés.

 

A médiában megjelent hírek alapján a közelmúltban személyes megkereséseket kaptak nagy nemzetközi szervezetetktől, majd biotech cégektől is megkeresés érkezett, azonban a COVID-járvány kezdete óta és hitvallásuk alapján kiemelt szándékuk, hogy tudásuk és a kialakított technológiák hazánk kiváltsága maradhasson.

bottom of page