top of page
_edited.jpg

Projektek

Középpontban az innováció.

Kutatás-fejlesztési munkáink mind szakmai, mind pénzügyi csoportulásai.

2020-2.1.1-ED-2020-00100

COVID-19 Diagnosztika és Terápia -
egyesített platform megközelítés

Elnyert támogatás: 127 660 536 Ft

A projekt megvalósításának kezdete: 2021.01.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2022.12.31.

NKFIA infoblokk kerettel projekt fekvo
Projekt számai

A PROJEKT TÁRGYÁNAK NYILVÁNOSSÁGRA HOZHATÓ TARTALMI ÖSSZEFOGLALÓJA

A COVID-19 világjárvány komoly diagnosztikus és terápiás kihívást jelent. Amellett, hogy a fertőzött személlyel történő kontaktus az egészségügyi ellátás elengedhetetlen része, a megfertőződés veszélye a betegtől vett mintákkal dolgozó egészségügyi személyzetet is fenyegeti. A mintákkal történő munkavégzés, illetve a SARS-CoV-2 vírus felhasználásával történő kutatás a minták fertőző mivolta miatt minimum BSL-3-as szintű laboratóriumban történhet.  

Projektünk elő szakaszában az előbbiekben felvázolt nehézségekre kívánunk megoldást nyújtani. A folyamat maga egy UV-inaktivációs eljárás kísérletes igazolása, mellyel diagnosztikai munkák során felhasznált emberi minták fertőzésmentessé tehetőek. Ez később lehetőséget biztosíthat az emberi minták diagnosztikai és kutatási célú biztonságos feldolgozására, mellőzve ezzel a további biztonsági intézkedések szükségességét. Mindezeknek megfelelően az eljárás az egészségügyi ellátórendszerben dolgozók, valamint a COVID-19 világjárványt célzó kutatócsoportok számára kézzelfogható és egyértelmű előnyökkel járhat.  

Az előbbiekben elkészített inaktivált víruskoncentrátumot a kutatás további fázisaiban egy molekuláris biológiai technikákat ötvöző rendszer teszteléséhez használjuk fel, mellyel lehetőség nyílik a SARS-CoV-2 vírusfertőzésen átesett betegek vérplazmájának minőségi analízisére, új immunológiai ismeret szerzésére. A későbbiekben terápiára alkalmas, vírus ellenes antitesteket nagy mennyiségben tartalmazó plazmakészítmények szuperérzékeny azonosítására nyílik elvi lehetőség. Mindezeken túlmenően további célunk egy, a szervezetben COVID-19 fertőzés következményeként beinduló sejtes immunválasz megismerésére szolgáló rendszer kidolgozása, mely a világon számos helyen folyamatban lévő vakcinafejlesztés, és az ezen törekvésekből származó vakcina hatásosságának követésére és megítélésére lehet alkalmas.  

Összegezve tehát, célunk egy vírusinaktivációs eljárás kifejlesztése az egészségügyi dolgozók egészségének védelme, valamint a SARS-CoV-2 vírussal történő kutatási munkálatok megkönnyítése érdekében. A módszerek sikeressége esetén a megfigyelt jelenségek a SARS-CoV-2 vírus által szervezetünkben elindított immunológiai folyamatok szuperérzékeny és gyors vizsgálata új ismeretet szolgáltathat a terápiás szempontból effektív plazmák kiválasztásra, valamint a kifejlesztésre kerülő vakcinák hatásosságának mérésére.

IMG_6034
IMG_6098
IMG_6004
IMG_6047
IMG_6124_edited
IMG_4476
IMG_6081

Projektzáró sajtótájékoztató

Új eljárások hadával zárnak sikeres COVID-19 projektet a pécsi kutatók

Hatalmas áttörést értek el a RoLink Biotechnology Kft. és Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei koronavírus-kutatás tekintetében az elmúlt két évben, hiszen kutatásuknak köszönhetően egy most kifejlesztett berendezéssel mérhetővé vált a COVID-19 által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz egyaránt. A kutatás eredményeképp a jövőben más kórokozók tekintetében is alkalmazható lesz ez az eljárás. A projekt „COVID-19 Diagnosztika és Terápia – egyesített platform megközelítés” című, 2020-2.1.1-ED-2020-00100 számú pályázat keretében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásából valósult meg, 127 millió forint felhasználásával.

Az esemény részletei

Időpont: 2023. február 7
Időpont: 14:00
Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont

bottom of page