top of page

Termékeink

Innovatív megoldások a Te igényeidre szabva

Picúr: UV-inaktivációval elért
fertőzésmentes kutatás és diagnosztika

A fertőzési kockázat komoly rizikótényező a biotechnológiában és orvosi diagnosztikában, mely jelentős költségvonzatot eredményez. Ennek megfelelően a kórokozók számát csökkenteni kell, a mintákat, ahol lehet, inaktiválni kell. Számos inaktiválási módszer létezik, azonban az UV-inaktivációban piaci rés jelentkezik.

A biotechnológia és orvosi diagnosztika nukleinsav, illetve fehérje alapú módszereken alapszik. A rutinban alkalmazott hőinaktiváció a fehérjéket kicsapja, így leginkább csak nukleinsav alapon használható. Ahogy a hő-, az UV-C inaktiváció is általános jellegű, minden kórokozóra alkalmas, az optimalizációs paraméterektől függően. Az UV-C besugárzás hatása jól körülírt, a nukleinsavakat kiszámítható módon károsítja, a fehérjéket szinte egyáltalán nem károsítja. Szakirodalmi és saját kísérleteink bizonyítják, hogy koronavírus esetén PCR-ral kis állandó különbség, fehérjeszinten viszont nincs különbség. Ezzel nyílt lehetőségünk a ritka, és magas biobiztonsági, BSL-4 laboratóriumon kívül, normál mikrobiológiai laborban történő munkára. Ezzel a fertőzési kockázat 0%, a rendelkezésre álló kutatási kapacitás 100-szoros, a költségeket 80%-al tudtuk csökkenteni. Vegyszermentes zöld technológia. A jelenlegi laboratóriumi eljárásrendekkel könnyen integrálható, részünkről BSL-4es integrációs tapasztalat is fenn áll.

Kifejlesztettünk egy, a piacon nem elérhető mintakezelő UV-kamrát, melyre szabadalmat (WO2022208119 – Device and method for terminating the infectivity of samples containing viruses). is beadtunk és az újdonság és ipari alkalmazhatóság kritériumának azonnal meg is feleltünk. A Picúr nevet viselő UV-inaktávicós kamra felhasználási területe a virológiai és mikrobiológiai laboratóriumok (EU BSL-3/4 laborok), illetve később klinikai diagnosztikai laboratóriumok. A pl. antivirális gyógyszeripari kutatási lehetőségeket extrém módon kibővíti. Az EU piacon megközelítőleg 200 db termék értékesíthető BSL 3/4 laborok számára. A klinikai értékesítési lehetőség ennél egy nagységrenddel nagyobb. 

 

A klinikai diagnosztikai vonalon a vérminták (szérum és plazma) kezelésével tudjuk az dolgozók egészségét védeni. Az UV-inaktivált koronavírus felhasználásával eddig nem ismert sejtes és antitestes diagnosztikai eljárások alapjait tettük le. Az érintetlen fehérjék felhasználásával olyan emberek vérében is tudunk antitestet kimutatni, akik a jelenleg ismert módszerekkel nem mutathatók ki. A sejtes immunválasz mérésére szintén új módszert fejlesztettünk ki, mely vakcinahatékonysági vizsgálatra, illetve oltakozási követésre lehet alkalmas.  

A termék más vírusok, vagy új, jövőbeni vírus esetén is alkalmazható.

Get in Touch

This is a Paragraph. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start editing the content.

bottom of page