top of page

UV-inaktiváció:
egy hullámhossz, 
széleskörű felhasználás

Ultraibolya sugárzással teljesen megszünthető a vírus fertzőképessége. Hozzáadott érték, hogy mindezt vegyszer-és adalékmentesen, pár másodperc alatt végezzük. 

A fehérjék épek, az RNS mérhető.

SARS-CoV-2 UV-inactivation

Az általunk alkalmazott UV-C besugárzás előnyei

0% fertőzés

A vírus teljesen inaktivált, normál mikrobiológiai környezetben kezelhető. 5 különböző eljárással ellenőrizve.

ép fehérjék

Nincs kimutatható különbség az aktív és UV-inaktivált virális fehérjék mennyiségében. (ELISA)

Az eredetivel megegyező sejtes folyamatok. (immuncitokémia, flow)

akár változatlan nukleinsav

Az inaktiválási határon nincs érdemi RNS mennyiség változás (RT-qPCR). Több besugártzással követően 1-2 Cq.

forrás

UVC disinfects SARS-CoV-2 by induction of viral genome damage without apparent effects on viral morphology and proteins

"UVC exposure had no effect on SARS-CoV-2 virion morphology"
"completely inactivates its infectivity while preserving its morphology, antigenic properties, and ability to induce the production of virus-neutralizing antibodies"

genome damage of 128 bp within the N gene

"After UVC irradiation, amounts of viral RNA showed no difference compared to the control group"
Image by Fusion Medical Animation

Vírustisztítás

Vírustisztítási eljárás

Anioncserélő mágneses gyöngyös tisztítási technológia továbbfejlesztésével kialakítottunk egy saját vírustisztítási eljárásrendet, amely aspecifikusan, nagyfokú tisztaságra és jelentős visszanyerésre ad lehetőséget a vírusizolátum 20x-os betöményítése mellett. Az arany standardnak számító ultracentrifugával történő gradiens centrifugálással szemben, a módszer időigénye 30 perc. A veszteség 40%. A visszanyerés az RNS-mennyiség tekintetében 60-70% (RT-PCR).  A tisztasági mutató összfehérje szempontjából 96% (BCA assay). Transzmissziós elektronmikroszkópos vizsgálattal ép virionokra jellemző képet láttunk. Az általunk vizsgált minták sejtes felülúszók, komplex biológiai minta (pl. vérszérum) esetén a minta előkezelése válhat szükségessé.

Módszerünk előnyei:

  • gyorsan kivitelezhető (30 perc)

  • funkcionális szempontból megfelelő tisztaságot eredményez (nincs citopátia, sejtek vizsgálhatóak, elektronmikroszkópos kép vártnak megfelelő)

  • optimalizálható maximális visszanyerésre/maximális koncentrálásra (75%, vagy 11,5x-ös koncentrálás)

  • nem igényel jelentős eszközhátteret (egyszerű asztali asztalicentrifugával rendelkező laborban kivitelezhető)

A kifejlesztett vírustisztítási technológiát tudományos együttműködés keretében kollaborációban nyújtottuk egyetemi partnernek (Pannon Egyetem), valamint PTE kutatócsoportnak.

Immunválasz vizsgálatok

A COVID-19-re, mint a legtöbb vírusbetegségre, szervezetünk antitestek termelésével és speciális immunsejtek kiképzésével reagál. Ezt az immunreakciót kívánják a vakcinák is kialakítani – csupán a betegség nélkül. A vírus által kiváltott antitestes immunválasz mérésekor a hagyományos szerológiai vizsgálatban (ELISA) csupán a vírus egy-egy antigénjének részletére adott antitestválaszt mérik. Ezzel szemben a mi módszerünk újfajta eljárás: a teljes vírussal, minden antigénjével szemben kialakult antitestkészletet tudjuk mérni. Így a természetben is lejátszódó folyamatokat tudjuk laboratóriumi körülmények között lemérni: hiszen a nyálkahártyákon, vagy a testünk más szöveteiben is a teljes vírussal találkozik az immunrendszerünk. Találtunk olyan emberek vérében is jelentős antitestválaszt, akik nem tudták, hogy átestek a betegségen és oltást sem vettek fel. Az ő vérük könnyen lehet, hogy a legkitűnőbb terápiás vérkészítményt szolgáltatta volna, mégsem tudták sem ők, sem az orvosok, hogy alkalmasak lehetnek. Az eljárással eddig nem látott dimenzióit tárhatjuk fel a koronavírus ellenes antitestválasznak.

 

A COVID-19 által kiváltott sejtes immunválaszt szintén a természetes immunfolyamatok döntő pillanatának elkapásával mérjük. Vérvétel után fehérvérsejteket gyűjtünk és magával a koronavírussal keverjük össze. UV-inaktivált koronavírust használunk, mely az aktív vírustól egy fontos aspektusban azonban különbözik: nem fertőz. Fehérjei azonban nem sérültek, így ugyanúgy viselkedik, mint a fertőző vírus. Fehérvérsejtekkel történő keveréskor sejtes szinten a vérünkben található természetes immunsejtek feldolgozzák a koronavírust, majd professzionális immunsejteknek mutatják be – szinte megkérdezik: találkoztál-e már a vírussal? Gondoljunk bele: amennyiben sejtjeink felismerik a vírust, úgy rendelkezünk sejtes immunválasszal. A megoldás egyszerűségében az is benne rejlik, hogy a teljes vírusra adott immunválaszt, teljes egészében a vizsgált személyre szabva mérjük.

 

A gyakorlati lehetőség számos: korábban nem ismert fertőzés megállapítására, konvaleszcens plazmaterápiában alkalmazhatják a megfelelő donorok válogatására, vagy a vakcinák immunválaszának mérésére lehet alkalmazható. Fontos megjegyezni, hogy vizsgálataink közepes elemszámú klinikai vizsgálatban bizonyították az eljárás létjogosultságát. Ahhoz tehát, hogy széles körben alkalmazni lehessen, nagy számú klinikai vizsgálatban szükséges tesztelni.

bottom of page